Καταρρακτης
Είναι η θόλωση του κρυσταλοειδούς φακού του ματιού. Υπό κανονικές συνθήκες ο φακός του ματιού είναι αδιαφανής. Στη πορεία του το φώς διαπερνά τον κερατοειδή τον φακό του ματιού και φτάνει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα στην οπίσθια επιφάνεια του ματιού στα φωτοδεκτικά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς.
Με την πάροδο του χρόνου όμως, ο κρυσταλλοειδής φακός θολώνει. Έτσι μετά τα 60, εμφανίζεται η πάθηση που λέγεται καταρράκτης.
ΣΥΜΤΩΜΑΤΑ
- Θολή όραση μακρινή ή κοντινή
- Μειωμένη χρωματική αντίληψη
- μειωμένη νυκτερινή όραση
- Φωτοφοβία
- Λάμψεις, φωτοστέφανα γύρω από σημεία εστίασης.
- Μειωμένη ευαισθησία αντίθεσης.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Γίνεται Χειρουργική αντιμετώπιση με τη μέθοδο της φακοθρυψίας. Η επέμβαση αυτή έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Είναι αναίμακτη και ανώδυνη . Γίνεται υπό τοπική ανασθησία με τη ενστάλλαξη αναισθητικών σταγόνων τοπικά.Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Με την επέμβαση αυτή μπορεί να αντιμετωπισθεί επίσης η πρεσβυωπία, η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός με τη χρήση των κατάλληλων ενδοφθάλμιων φακών.
ΕΝΔΟΦΘΑΛΜΙΟΙ ΦΑΚΟΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
- Μονοεστιακοί ενδοφακοί, για διόρθωση της μακρινής όρασης.
- Τορικοί ενδοφακοί, για διόρθωση του αστιγματισμού.
- Πολυεστιακοί ενδοφακοί, για διόρθωση της μακρινής , ενδιάμεσης και κοντινής όρασης.
- Πολυεστιακοί τορικοί, για διόρθωση αστιγμαστισμού και πρεσβυωπίας.
- Προσαρμοστικοί ενδοφακοί , για όλες τις αποστάσεις.
ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ
Σε ένα ποσοστό ασθενών παρουσιάζεται μία θόλωση του οπίσθιου περιφάκιου του φακού,(δευτερογενής καταρράκτης). Αυτό αντιμετωπίζεται με LASER πολύ εύκολα.